טוב, אז המון מפיקים ויוצרים שואלים אותי לגבי התחום של הלחנה למדיה, קולנוע, טלוויזיה, משחקי מחשב, ומוזיקה לסינק – Sync, כלומר מוזיקה לקטלוגים, אז חשבתי שיהיה מעניין ויעזור לאנשים כאן המאמר המפורט הבא שכתבתי בנושא!
אז קודם כל זה תחום מלהיב מאוד, שבו אתה יכול לעבוד מהסטודיו הביתי שלך בנתניה (כמוני), או בכפר תבור או בכל מקום אחר, עם חברות המדיה הגדולות ביותר בעולם, ויש בזה הרבה פעמים יותר היגיון כלכלי מאשר להיות אמן אינדי אשר מכתת רגליים מהופעה להופעה.
(אני מקווה שאף אחד לא נעלב כאן, הייתי בשני הצדדים של המטבע, אז אני מכיר איך זה לארגן הופעת אינדי שבסופה אתה יוצא שווה בשווה עם המועדון, או קצת מופסד אפילו...)
אז להלן כמה דברים שנראה לי שיעזרו לכם לעשות סדר בראש, על מה ההבדל בין מוזיקה לקולנוע, טלוויזיה, משחקי מחשב, ומוזיקה לקטלוגים, כלומר ל- sync.
נתחיל מנושא הכסף – שברור שזו לא הסיבה שאנחנו עושים מוזיקה, אבל כסף מניע את העולם 😊
1. מוזיקה לקולנוע וטלוויזיה:
התשלום הוא בדרך כלל לפי דקה של מוזיקה, כאשר בישראל זה נע בדרך כלל בין 1000 ש"ח ל-3000 ש"ח לדקה. בחו"ל זה אותם סכומים, רק בדולרים (כמו בכל דבר אחר...).
כמובן שאני לא מדבר כאן על הקצה העליון של האנס זימר, שמרוויח מיליון דולר לסרט, אלא על כל שרשרת המזון עד אליו.
וכמובן שיש לפעמים גם יותר, או פחות אם זה סרט עצמאי דל תקציב.
כמה זה יוצא בסה"כ? תעשו את החישוב: בסרט של כ-90 דקות, יש בד"כ כ-40-50 דקות של מוזיקה (בדוקומנטרי זה יהיה יותר, ובסרט מצוייר זה יהיה מוזיקה כל הזמן), אז תכפילו את זה ב-1000 או 3000 ₪ לדקה.
חשוב לדעת שבמוזיקה לסרטים וטלוויזיה, יש גם תמלוגי שידור, כלומר בכל פעם שזה משודר, אתם תקבלו תמלוגים מאיגוד התמלוגים שלכם (שאני מקווה מאוד שהוא לא אקו"ם! עוד על כך בהמשך!).
בסדרות טלוויזיה הרבה פעמים שם יהיה הכסף הגדול ממש, בסדרה שמשודרת שוב ושוב בשידורים חוזרים, והרבה פעמים רק המלחין הוא זה שממשיך לקבל תמלוגים על השידורים החוזרים הללו 😊
2. מוזיקה למשחקי מחשב:
גם כאן זה בד"כ תשלום לפי דקה של מוזיקה, ושם בד"כ אין בכלל תמלוגים – משחק מחשב הרי לא "משודר" בטלוויזיה, אז זה בעצם מה שנקרא Buyout מלא, כלומר סכום ראשוני שאמור לפצות על זה שאין תמלוגים לאחר מכן. בשנים האחרונות זה קצת משתנה, עם תמלוגים מ Twitch למשל, אז מי שזה מעניין אותו, תקראו על זה עוד!
3. מוזיקה לספריות וקטלוגים – מוזיקה לסינק – Sync.
אז בתחום של מוזיקה לספריות, יש שלושה ערוצי תשלום:
1. תשלום מראש - Advance - לא תמיד קיים, ומשולם מהספריה עצמה, לכם המלחינים. הסכום משתנה מאוד מספריה לספריה, וכאמור, לא כל הספריות משלמות אותו, ואם הוא קיים, אז הוא כמה מאות דולרים לכל טרק באלבום.
2. תשלום של תמלוגי sync – מה שנקרא Sync Royalties -
כלומר בכל פעם שקונים את הטרקים שלכם, אתם אמורים לקבל תשלום מהספריה עצמה, בדרך כלל החלוקה כאן היא 50%-50% ביניכם לבין הספריה.
דוגמא: אם המוזיקה שלכם נמצאת ביוניברסל – Universal Production Music, בכל פעם שנגיד ה BBC קונים את הטרק שלכם, אתם אמורים לקבל 50% מיוניברסל עצמה.
אחר כך, כאשר ה BBC ישדר את המוזיקה שלכם, נכנסים התמלוגים הבאים לתמונה:
3. תמלוגי זכויות יוצרים - משולם לכם על ידי אקו"ם או אגודה אחרת של זכויות יוצרים, ולא על ידי הספריה עצמה, על כל שידור של מוזיקה שלכם, ברדיו, טלויזיה, כבלים, וכולי. למי שעיקר העשייה המוזיקלית שלו הוא בחו"ל, הייתי מאוד ממליץ להירשם לאחת האגודות הגדולות:
PRS, BMI, ASCAP.
אחרת רוב הכסף שלכם הולך לפח (גם אקו"ם עצמם יגידו לכם את זה אם תשאלו אותם לגבי תמלוגים בינלאומיים).
אני למשל חבר באקו"ם רק לצורך ישראל, וברחבי העולם בחברת PRS מאנגליה. אפשר גם להיות חבר בשלוש אגודות ויותר, כל אחת לטריטוריה אחרת.
חוץ מכל אלה: יש עוד המון סוגי תמלוגים שכדאי לכם להכיר בתחום הזה של הלחנה למדיה – למשל תמלוגי נגנים (כמו עיל"ם בישראל), הרי במוזיקה למדיה אני המלחין מנגן את כל הכלים (אם הכל נעשה על המחשב ולא הקלטתי נגנים חיים), אז שווה להירשם באגודות כמו עיל"ם בחו"ל.
התחום הזה נקרא באנגלית Neighboring Rights.
יש גם תמלוגים מכניים, שזה תחום מבלבל בטירוף, והוא נמוך יותר מתמלוגים אחרים, אבל שווה להכיר גם אותו.
ויש את תמלוגי הסטרימינג – אפל, ספוטיפיי וכו, שגם הוא יכול להגיע אליכם מגוף אחר.
זהו, מקווה שעזרתי כאן לסדר את הראש למי שמתעניין בתחום הזה!
אם אתם מתעניינים עוד במוזיקה לסרטים ולמדיה באופן כללי, בואו לקורס שלי של מוזיקה לסרטים שמכיל המון מידע גם על איך להלחין מוזיקה לסרטים, וגם על הצד הזה, של הביזנס בזה.
הנה קישור לאתר הקורס:
ואם יש לכם שאלות לגבי הקורס, או רוצים לדעת אם הקורס מתאים בדיוק עבורכם, דברו איתי בפרטי!
זהו. תודה רבה על הקריאה!
רוצים להתייעץ איתי עוד, בחינם?
ליוצרי תוכן:
אם יש לכם פרויקט או סרט שצריך מוזיקה, ואתם רוצים להתייעץ על איפה למצוא את סוג המוזיקה שאתם מחפשים, או איך למצוא רפרנסים מתאימים לסרט שלכם, או כל ייעוץ מוזיקלי אחר, אל תהססו לפנות אליי!
סטודנטים לקולנוע:
רק שתדעו שכל שנה אני עושה מוזיקה לשני סרטי סטודנטים בהתנדבות! אני אוהב מאוד לעבוד עם סטודנטים, ואתם מוזמנים לשלוח לי מייל בנושא!
למוזיקאים:
אחרי הרבה שנים שאני מייעץ למוזיקאים על ענייני קריירה, תעסוקה, מה לעשות בחיים בעולם המוזיקה, ואחרי שאני זוכר כמה משברים היו גם לי באופן אישי בתחום הזה, החלטתי לתת שעה בשבוע של ייעוץ טלפוני, ללא תשלום.
מוזמנים להתייעץ לגבי בחירות בקריירה, לגבי איפה ללמוד מוזיקה, עם מי ללמוד, מה לעשות אחרי הלימודים, וכל דבר אחר שאני יכול לעזור לכם בו.
כאמור, פגישות אלו הן ללא תשלום, משהו שאני הייתי שמח לקבל כאשר גם אני הייתי בתחילת דרכי בתחום המוזיקה, ועם הרבה שאלות ותסבוכים... :)
פעם ראשונה שלכם בבלוג הזה? אז מי אני?
אני ד"ר עמית ויינר, מלחין, ופסנתרן, וראש המחלקה ליצירה רב תחומית באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, שנבחרה כאחת מעשר המחלקות הטובות בעולם בתחום ההלחנה הרב תחומית. אני עובד עם החברות יוניברסל, סוני, וורנר, מגהטראקס, מארה"ב, ועוד. אני מלחין מוזיקה לקולנוע וטלוויזיה, ומוזיקה למחול, בין השאר ללהקת המחול פרידאנס בניו יורק, מהחשובות בעולם.