top of page

תדרים גבוהים בשמיעה - בואו תראו איך השמיעה שלכם יורדת עם הגיל :)

טוב רגע, למה יש שם סמיילי בכותרת של המאמר?


כי רציתי להראות לכם כאן ניסוי קטן, ומאוד משעשע, שעשיתי עם הבן הגדול שלי.

בשורה התחתונה - אל תהיו מודאגים, השמיעה של כולנו נפגעת עם הגיל, אבל אין לזה שום משמעות מוזיקלית. זה פשוט מדהים להיווכח בזה!


ועוד הערה לפני שנתחיל - מטרת המאמר הזה היא בידור, וזה לא ייעוץ רפואי לגבי פגיעה בשמיעה בגיל מבוגר. אם יש לכם פגיעה כלשהי בשמיעה, מומלץ כמובן להתייעץ עם רופא!


אז יאללה, בואו נצלול:


טוב אז הנה ניסוי קטן שעשיתי עם דניאל שלנו, בן 4 וחצי, שלכל אורכו הייתי על הרצפה מרוב צחוק!

מוזמנים לנסות את זה בבית.

שימו play על הסרטון המצורף, ותבינו במה מדובר:



הסרטון מכיל שני צלילי סינוס, אחד של 17,000 הרץ, והשני של 19,000 הרץ. ואתם לא תוכלו לשמוע אותם, כבר אמרנו 😊


בקיצור, אתם לא תשמעו כלום בסרטון המצורף. פשוט כלום!


אני חותם לכם, לא יעזור כלום, תעשו unmute תגבירו את הווליום, תנסו לשמוע במחשב במקום בטלפון, לא משנה, לא תצליחו לשמוע את שני הצלילים שבסרטון המצורף. אבל הילד שלכם, אם הוא מתחת לגיל 10, ככל הנראה כן ישמע!




 


קצת הסבר על העניין, למי שזה מטריד אותו:


כולנו נולדים עם טווח שמיעה של 20-20,000 הרץ. אבל טווח השמיעה שלנו הולך ומצטמצם עם הגיל, ורק מלמעלה. כלומר בתדרים הגבוהים. גם אני, שאני מוזיקאי ואני משתמש באוזניים שלי כל שעות היום, לא שומע בגילי המופלג (41 רחמנא ליצלן 😊) מעל 16,000 הרץ. הנה, אני מודה ומתוודה...


וילדים קטנים, ותינוקות כמובן, שומעים גם את התדרים הגבוהים האלה.

חשוב להסביר שאין לתדרים האלה, שמעל 16,000 הרץ, שום משמעות מוזיקלית. רוצים לדעת למה?

אתם כנראה מקשיבים 99 אחוז מהזמן למוזיקה בקבצי MP3. טכנולוגיית MP3 היא טכנולוגייה של כיווץ קבצי אודיו, לבערך פי 10 מהגודל המקורי שלהם כאשר הם בקובץ WAV. ואחד הדברים שעושים בכיווץ הזה, הוא להוציא את כל מה שמופיע מעל 16,000 הרץ.




קצת רקע רפואי שמצאתי באינטרנט על הנושא - שימו לב, אני ממש לא רופא, למרות שאני ד"ר (למוזיקה), אז אנא קחו את המידע הנ"ל בעירבון מוגבל!




אובדן שמיעה הוא מצב שכיח המשפיע על אנשים רבים ככל שהם מתבגרים. סוג אחד של אובדן שמיעה הנפוץ במיוחד בקרב מבוגרים הוא אובדן שמיעה בתדרים הגבוהים, המתייחס לקושי לשמוע צלילים גבוהים יותר בגובה הצליל. צלילים אלה הם בדרך כלל מעל 2000 הרץ ולעתים קרובות מכונים צלילים "תדר גבוה" או "צלילים גבוהים".


ישנן מספר סיבות לכך שמבוגרים מבוגרים עלולים לחוות אובדן שמיעה בתדירות גבוהה. אחת הסיבות העיקריות היא חשיפה לרעשים חזקים לאורך זמן. כאשר אנו נחשפים לרעשים חזקים, תאי השיער באוזן הפנימית שלנו שאחראים על המרת גלי קול לאותות חשמליים עלולים להינזק. זה יכול להוביל לאובדן שמיעה, במיוחד עבור צלילים בתדר גבוה.


גורמים אחרים שיכולים לתרום לאובדן שמיעה בתדירות גבוהה בקרב מבוגרים כוללים גנטיקה, תרופות מסוימות ומצבים רפואיים מסוימים כגון סוכרת או מחלות לב וכלי דם. אנשים מסוימים עשויים גם להיות מועדים יותר לאובדן שמיעה עקב עיסוקם או תחביביהם, כגון אלה שעובדים בבנייה או משתתפים בקביעות בקונצרטים רועשים.


תסמינים של אובדן שמיעה בתדירות גבוהה עשויים לכלול קושי בהבנת דיבור, במיוחד בסביבות רועשות, והעדפה להגברת הווליום בטלוויזיה או ברדיו. אנשים מסוימים עשויים לחוות טינטון, שהוא צלצול, זמזום או סוג אחר של רעש באוזן.


לסיכום - לתדרים הגבוהים האלה אין שום משמעות מוזיקלית! אל דאגה! אבל זה מדהים לגלות שילדים קטנים שומעים משהו שאנחנו פשוט לא מסוגלים לשמוע.



תנסו לנגן לילד קטן אצלכם בבית את זה, ולא תאמינו שהוא שומע בזמן שאתם פשוט לא שומעים כלום, כלום!

יאללה, תהנו ותנסו את בבית! 😊


אני באולפן שלי

 

תודה רבה על הקריאה! רוצים להתייעץ איתי עוד, בחינם?


אחרי הרבה שנים שאני מייעץ למוזיקאים על ענייני קריירה, תעסוקה, מה לעשות בחיים בעולם המוזיקה, ואחרי שאני זוכר כמה משברים היו גם לי באופן אישי בתחום הזה,

החלטתי לתת שעה בשבוע של ייעוץ טלפוני, ללא תשלום.

מוזמנים להתייעץ לגבי בחירות בקריירה, לגבי איפה ללמוד מוזיקה, עם מי ללמוד, מה לעשות אחרי הלימודים, וכל דבר אחר שאני יכול לעזור לכם בו.

כאמור, פגישות אלו הן ללא תשלום, משהו שאני הייתי שמח לקבל כאשר גם אני הייתי בתחילת דרכי בתחום המוזיקה, ועם הרבה שאלות ותסבוכים... :)

אז הנה קישור לקביעת פגישה:


פעם ראשונה שלכם בבלוג הזה? אז מי אני?




אני ד"ר עמית ויינר, מלחין, ופסנתרן, וראש המחלקה ליצירה רב תחומית באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, שנבחרה כאחת מעשר המחלקות הטובות בעולם בתחום ההלחנה הרב תחומית. אני עובד עם החברות יוניברסל, סוני, וורנר, מגהטראקס, מארה"ב, ועוד.

האולפן שלי בגבעתיים

אני מלחין מוזיקה לקולנוע וטלוויזיה, ומוזיקה למחול, בין השאר ללהקת המחול פרידאנס בניו יורק, מהחשובות בעולם.

בונוס לסיכום:


הנה טריילר של מוזיקה שלי למחול שהלחנתי ללהקת המחול פרידאנס בניו יורק. זוהי יצירה שעבדנו עליה שנתיים, בשנים 2019-2021, ונקראת OCEANS, עם הכוריאוגרף יגאל פרי.


נראה אם תזהו מה המשקל של המוזיקה:😊


1,480 צפיות
bottom of page